Solo presentatie

Gjovalin Nonaj, accordeonist

presentation-gjovalin
Gjovalin Nonaj op de accordeon.

Gjovalin is geboren op 10/08/1968 in Lezhe (Albanië), in een familie van zangers en  muzikanten. Op vijfjarige leeftijd leert hij zijn eerste instrument te bespelen : de ‘çifteli’ (luit met twee snaren). Daarna leert hij ook klarinet, hoorn en accordeon. Gjovalin heeft de Belgisch-Albanese nationaliteit en behaalde de hoogste onderscheiding voor de accordeon aan het Conservatorium van Tirana en Brussel.

Hij is een veelzijdig muzikant en is goed vertrouwd met Albanese instrumenten, zoals de lahuta en de cifteli. Zijn muziek en zang worden gekleurd door de Balkantraditie. Daarnaast beheerst hij een uitgebreid repertoire aan volks- en klassieke muziek. Gjovalin treedt zowel solo als in het gezelschap van andere muzikanten op. Een van zijn groepen, het “Lulebore Quartet”, werd in 2004 verkozen tot een van de vijf beste muziekgroepen in het programma “Le monde est un village” (RTBF); In 1995 behaalde hij de tweede prijs op de contest van het traditionele lied (a cappella) in Treviso, Italië; Hij was coördinator van het project Tirana-Bruxelles (40 muzikanten en dansers) op het festival Balkans Trafic (Bozar, Brussel, 2008) en trad onder meer op als solist-accordeonist in de Opera van Tirana, begeleid door “Folk Ballkan”, een ensemble van snaarinstrumenten uit Tirana (Albanië).

Sinds 2013 deelt Gjovalin zijn jarenlange ervaring met de groep “NONAJ  BALKAN”.  Dit trio bestaat uit Gjovalin Nonaj, accordeonist, componist en arrangeur, Christian Debauve, klarinettist en leraar aan het Conservatorium van Brussel, en Didier Heggerick, tubist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Nonaj Balkan trad ook op het Festival Musiq’3 van de RTBF, in het Marni-Theater (2014), en het Nationaal Museum van Tirana (2015).

Hij heeft intussen verschillende cd’s op zijn conto staan en toerde al ettelijke malen doorheen Europa en de Balkan.

Voor meer info, neem gerust een kijkje op Gjovalin’s  curriculum vitae – Gjovalin Nonaj